Türkiye'deki Suriyeli mültecilerin %45'i 18 yasın üzerindedir. Bircogu is arayısı icindeyken, calısmakta olanların önemli bir kısmı ise agırlıklı olarak vasıfsız islerde calısmaktadırlar. İsverenlerin %35'inden fazlası, is arayanların Türkiye isgücü piyasasına basarılı bir şekilde entegre olmalarını engelleyen faktörler arasında mesleki egitim ve teknik beceri eksikligine işaret etmektedir (GFA Final Raporu, 2016). Bu durum, Türkiye'deki Suriyeli mülteci nüfusunun önemli bir kısmına ev sahipligi yapan Gaziantep bölgesi için de gecerlidir.
Projenin temel amacı; çoğunlukla Suriye Krizi’nin ciddi etkilerine maruz kalmıs dezavantajlı grupta yer alan Suriyeli yararlanıcılar ve ev sahibi topluluklar için geçim kaynaklarının oluşturulması, iş olanaklarının arttırılması ve istihdam mekanizmalarını desteklemek, bu kapsamda dil eğitimi ve mesleki eğitim sağlanarak yeterliliklerin arttırılmasıdır. Proje, çevre dostu ve toplumsal cinsiyete duyarlı istihdam, mesleki eğitim ve topluluklar arasında sosyal uyumun geliştirilmesine odaklanmıştır. Sürdürülebilir sonuçlar ve etki sağlamak amacıyla İstihdam Projesi, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SKH'ler) doğrultusunda yürütülecektir. Proje özellikle 1- Yoksulluğa Son, 3- Saglık ve Refah, 4- Kaliteli Egitim, 5- Toplumsal Cinsiyet Eşitliği, 8- İnsana Yakısır İş ve Ekonomik Büyüme, 10- Esitsizliklerin Azaltılması ve 13- İklim Eylemi Hedeflerine ve Kimseyi Geride Bırakma İlkesine katkıda bulunmuyı hedeflemektedir.
Nitelikli İstihdam Projesi; IB Türkiye (IBETH) & Internationaler Bund e.V. (IB) - yerel ortakları Alternatif Yaşam Derneği (AY-DER) ve Darülaceze Vakfı (DAV) ile birlikte - Alman Federal Ekonomik İsbirligi ve Kalkınma Bakanlığı (BMZ) tarafından Ekonomik Beklentilerin Desteklenmesi (PEP) Programı kapsamında; Alman Uluslararası İsbirligi Kurumu (GIZ) ile yararlanıcılara istihdam fırsatları yaratmaya odaklanarak, yararlanıcıların istihdam beklentileri kısa ve orta vadeli yeterliliklerle artırılacak ve kurslar için onaylı sertifikalar alacaklardır. Yararlanıcılar Türkçe dil kurslarına, girişimcilikle bağlantılı yasal, finansal ve organizasyonel konular da dahil olmak üzere sosyal entegrasyon ve uyum kurslarına, iş sağlığı ve güvenliği kurslarına ve sağlık kontrollerine katılacaklardır. Yararlanıcılar, iş koçluğu yoluyla özel şirketlere işe yerleştirme konusunda desteklenecektir.