NİTELİKLİ İSTİHDAM PROJESİ

Ekonomik Beklentilerin Desteklenmesi Programı (PEP)

Nitelikli İstihdam Projesi; IB Türkiye (IBETH) & Internationaler Bund e.V. (IB) - yerel ortakları Alternatif Yaşam Derneği (AY-DER) ve Darülaceze Vakfı (DAV) ile birlikte - Alman Federal Ekonomik İsbirligi ve Kalkınma Bakanlığı (BMZ) tarafından Ekonomik Beklentilerin Desteklenmesi (PEP) Programı kapsamında; Alman Uluslararası İsbirligi Kurumu (GIZ) ile yararlanıcılara istihdam fırsatları yaratmaya odaklanarak 21 Ekim 2019 - 10 Ekim 2020 tarihleri arasında Gaziantep'te gerceklestirilmistir.

3 Milyon Fidan - 3 Milyon Suriyeli Proje'sinin İstanbul ve Gaziantep'te başarıyla tamamlanan etapları ve proje çıktıları Türk Hükümeti'nin de dikkatini çekmiş, kamu kurumları da - Calısma ve İş Kurumu, İcisleri Bakanlığı Göc ve İsletme Müdürlüğü ve Orman Bakanlığı ve Gaziantep Büyüksehir Belediyesi - bu projeye destek sağlamıstır.

Amaç

Projenin temel amacı; çoğunlukla Suriye Krizi’nin ciddi etkilerine maruz kalmış dezavantajlı grupta yer alan Suriyeli yararlanıcılar ve ev sahibi topluluklar için geçim kaynaklarının oluşturulması, iş olanaklarının arttırılması ve istihdam mekanizmalarını desteklemek, bu kapsamda mesleki eğitim sağlanarak yeterliliklerin arttırılmasıdır. Proje kapsamında, Türk Hükümeti ile yapılan ortaklıkların tamamı, Suriyeli mülteciler ve ev sahibi Türk toplumunun en hassas durumdaki üyeleri için eğitim ve istihdam fırsatlarını geliştirmeyi amaçlamaktadır, ulusal ve yerel kurum ve kuruluşların en çok ihtiyaç duyanlara sosyal hizmet sağlama kapasitesini geliştirerek, bu topluluklar arasındaki sosyal uyumu güçlendirmektir.

Proje, çevre dostu ve toplumsal cinsiyete duyarlı istihdam, mesleki eğitim ve topluluklar arasında sosyal uyumun geliştirilmesine odaklanmıştır. Sürdürülebilir sonuçlar ve etki sağlamak amacıyla İstihdam Projesi, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SKH'ler) doğrultusunda yürütülmüştür. Proje özellikle 1- Yoksulluğa Son, 3- Saglık ve Refah, 4- Kaliteli Egitim, 5- Toplumsal Cinsiyet Eşitliği, 8- İnsana Yakısır İş ve Ekonomik Büyüme, 10- Esitsizliklerin Azaltılması ve 13- İklim Eylemi Hedeflerine ve Kimseyi Geride Bırakma İlkesine katkıda bulunmuştur.

Yararlanıcılar: Projenin, yaklaşık %66'sı Suriyeli ve %34'ü Türk yararlanıcılardan oluşmaktadır. Proje kapsamında istihdam edilen engelli sayısı yasal hedef olan %3'tür. Kadın istihdam hedefi, çocuk bakım hizmetlerinin sağlanmasıyla birlikte yaklaşık olarak %30'a kadar planlanmıştır. Kadınların projeye katılım oranını arttırmak için çocuk bakım hizmetlerinin yanısra 'Buket Düzenleme ve Ev Tipi Zeytinyağı İşleme' gibi ek eğitim modülleri sağlanmıştır. Proje süresince kadın yararlanıcıların oranı %38,59 olmuştur.

Toplam Yararlanıcı Sayısı: 241

  • Suriyeli Kadın Yararlanıcı: 81
  • Suriyeli Erkek Yararlanıcı: 79
  • Türk Kadın Yararlanıcı: 12
  • Türk Erkek Yararlanıcı: 69

Proje Aktiviteleri

  • Mesleki Egitim (Park, Bahce ve Koru Bakımı): Yararlanıcılara mesleki egitim verilmesi.
  • İstihdam: Tüm yararlanıcılara is sözlesmesi, sosyal güvenlik numarası ve maas ödemeleri için bireysel banka hesapları saglanmıştır.  Proje, yararlanıcılara CV hazırlama ve is görüsmesine hazırlanma konusunda destek veren, ayrıca Türk yasal mevzuatı düzenlemeleri ve istihdam fırsatları konusunda farkındalıklarını artıran egitim ve danısmanlik hizmetleri de içermektedir.
  • Türkçe Dil Egitimi: Suriyeli yararlanıcıların sosyal entegrasyonunun önündeki engelleri kaldırmak ve işgücü piyasasına erişimlerini sağlamak için Türkce Dil Egitimi (A1 & A2) verilmesi. 
  • Cocuk Bakım Merkezi: Kadınların is gücü piyasasına katılımını arttırmak için cocuk sahibi annelerin calısma saatleri icerisinde calısabilmeleri için cocuk bakım hizmetlerinin saglanması.
  • Ekolojik Faaliyetler: Yararlanıcıların ekolojik farkındalığı artırılmıştır. İsbası egitimi sırasında, topragın sürdürülebilir bir sekilde iyilestirilmesi ve erozyon hasarına karsı korunmanın yanı sıra küresel iklim degisikliginin azaltılmasına yönelik uzun vadeli önlemler için 52.000 fidan dikildi.
  • Sosyal Uyum Aktiviteleri: Proje kapsamında düzenlenen faaliyetler aracılıgıyla topluluklar arasında diyalog kurarak, sosyal uyumun güclendirilmesi.
  • Saglık Kontrolleri: İstihdam edilen tüm yararlanıcılar için proje baslangıcında saglık kontrolleri yapılmıştır.
  • Catering & Servis Hizmetleri: Proje kapsamında tüm yararlanıcılara catering and servis hizmetlerinin saglanması.

Posta programını açın (yapılandırılmışsa) veya e-posta adresini görüntüleyin

Posta programını e-posta