Nitelikli İstihdam Projesi; IB Türkiye (IBETH) & Internationaler Bund e.V. (IB) - yerel ortakları Alternatif Yaşam Derneği (AY-DER) ve Darülaceze Vakfı (DAV) ile birlikte - Alman Federal Ekonomik İsbirligi ve Kalkınma Bakanlığı (BMZ) tarafından Ekonomik Beklentilerin Desteklenmesi (PEP) Programı kapsamında; Alman Uluslararası İsbirligi Kurumu (GIZ) ile yararlanıcılara istihdam fırsatları yaratmaya odaklanarak 21 Ekim 2019 - 10 Ekim 2020 tarihleri arasında Gaziantep'te gerceklestirilmistir.
3 Milyon Fidan - 3 Milyon Suriyeli Proje'sinin İstanbul ve Gaziantep'te başarıyla tamamlanan etapları ve proje çıktıları Türk Hükümeti'nin de dikkatini çekmiş, kamu kurumları da - Calısma ve İş Kurumu, İcisleri Bakanlığı Göc ve İsletme Müdürlüğü ve Orman Bakanlığı ve Gaziantep Büyüksehir Belediyesi - bu projeye destek sağlamıstır.
Amaç
Projenin temel amacı; çoğunlukla Suriye Krizi’nin ciddi etkilerine maruz kalmış dezavantajlı grupta yer alan Suriyeli yararlanıcılar ve ev sahibi topluluklar için geçim kaynaklarının oluşturulması, iş olanaklarının arttırılması ve istihdam mekanizmalarını desteklemek, bu kapsamda mesleki eğitim sağlanarak yeterliliklerin arttırılmasıdır. Proje kapsamında, Türk Hükümeti ile yapılan ortaklıkların tamamı, Suriyeli mülteciler ve ev sahibi Türk toplumunun en hassas durumdaki üyeleri için eğitim ve istihdam fırsatlarını geliştirmeyi amaçlamaktadır, ulusal ve yerel kurum ve kuruluşların en çok ihtiyaç duyanlara sosyal hizmet sağlama kapasitesini geliştirerek, bu topluluklar arasındaki sosyal uyumu güçlendirmektir.
Proje, çevre dostu ve toplumsal cinsiyete duyarlı istihdam, mesleki eğitim ve topluluklar arasında sosyal uyumun geliştirilmesine odaklanmıştır. Sürdürülebilir sonuçlar ve etki sağlamak amacıyla İstihdam Projesi, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SKH'ler) doğrultusunda yürütülmüştür. Proje özellikle 1- Yoksulluğa Son, 3- Saglık ve Refah, 4- Kaliteli Egitim, 5- Toplumsal Cinsiyet Eşitliği, 8- İnsana Yakısır İş ve Ekonomik Büyüme, 10- Esitsizliklerin Azaltılması ve 13- İklim Eylemi Hedeflerine ve Kimseyi Geride Bırakma İlkesine katkıda bulunmuştur.
Yararlanıcılar: Projenin, yaklaşık %66'sı Suriyeli ve %34'ü Türk yararlanıcılardan oluşmaktadır. Proje kapsamında istihdam edilen engelli sayısı yasal hedef olan %3'tür. Kadın istihdam hedefi, çocuk bakım hizmetlerinin sağlanmasıyla birlikte yaklaşık olarak %30'a kadar planlanmıştır. Kadınların projeye katılım oranını arttırmak için çocuk bakım hizmetlerinin yanısra 'Buket Düzenleme ve Ev Tipi Zeytinyağı İşleme' gibi ek eğitim modülleri sağlanmıştır. Proje süresince kadın yararlanıcıların oranı %38,59 olmuştur.
Toplam Yararlanıcı Sayısı: 241
Proje Aktiviteleri